Pori Tersumbat pada Muka: Bagaimana Ia Berlaku, Cara Membersihkannya & Perkara yang Tidak Boleh Digunakan

Резултат Ñ Ð¸Ð·Ð¾Ð±Ñ€Ð°Ð¶ÐµÐ½Ð¸Ðµ за liang tersumbat

Semua orang tahu istilah pori tersumbat . Tetapi keadaan muka biasa ini merujuk kepada samar-samar. Apa sebenarnya pori tersumbat? Apakah maksudnya? Dan bagaimana seseorang boleh menyumbat mereka? Internet menghasilkan beberapa ubat untuk membuka pori-pori anda dari yang lembut hingga yang melampau. Kami duduk bersama beberapa pakar dalam bidang itu—pakar dermatologi Yuri M. Kim, DO dan pakar estetik Karoly Spring —untuk memikirkan cara terbaik untuk membuka liang pori anda tersumbat, dengan atau tanpa kehadiran jerawat dan juga melihat lebih jauh. trend unclogging paling viral di internet.

Apa yang Menyumbat Pori Anda?

Menurut Dr Kim, “Pori tersumbat berlaku apabila minyak, kotoran atau sel kulit mati mula terkumpul. Ini boleh disebabkan oleh solekan, tidak mempunyai rejimen penjagaan kulit yang baik, bakteria, peluh, pengeluaran minyak yang berlebihan dan juga hormon. Liang pori tersumbat sering menangkap jari runcing sebagai penyebab jerawat, yang tidak berasas. Namun, liang roma tersumbat bukanlah satu-satunya punca jerawat.

Pengumpulan kotoran, minyak dan kulit mati ini menyekat dan menyumbat pori-pori anda sekali gus menjadikan kulit anda terdedah kepada kemungkinan timbulnya jerawat. Tanda-tanda pori-pori tersumbat adalah sangat jelas. Pakar dermatologi dan estetik sama-sama mengesahkan bahawa kehadiran bintik hitam dan bintik putih bermakna kulit anda boleh mendapat manfaat daripada pembersihan yang menyegarkan.

“Kadang-kadang pesakit mungkin mula mengalami bintik putih atau bintik hitam di bawah kulit. Jika lebih banyak keradangan, maka ketika itulah 'jerawat' mula terbentuk. Wajah akan kelihatan kusam dan tidak segar,” kata Dr. Kim. Spring bersetuju dan menambah, ‘Anda juga boleh merasakan muka anda dengan jari anda dan melihat permukaan yang bergelombang dan kasar.’

Резултат Ñ Ð¸Ð·Ð¾Ð±Ñ€Ð°Ð¶ÐµÐ½Ð¸Ðµ за liang tersumbat

Masalah Dengan Video Membuka Pori Viral

Media sosial sudah tepu dengan video yang ketagihan untuk ditonton. Video tersebut memaparkan syot yang terang benderang, berbingkai bahu beberapa milenium yang tersengih lebar seolah-olah menutup muka mereka dengan cat arang. Penyuntingan yang bijak dan selang masa yang cepat menunjukkan pengerasan cat menjadi topeng muka. Dan kemudian: bam! Klimaks. Saat kita semua terhenti pada video untuk melihat-peel off. Tarikan dan pengelupasan perlahan yang memuaskan menunjukkan kepada penonton betapa pori tersumbat boleh berlaku, dan dengan cara yang sama, keperluan topeng muka untuk menyahsumbat dan mencegah jerawat.

Regimen muka viral ini telah menyerbu internet beramai-ramai; walau bagaimanapun, kerana sifat sfera digital, pemotongan dan penyuntingan menghilangkan beberapa sisi yang kurang glamor yang menarik perhatian topeng muka. Banyak produk popular mempunyai bahan keras yang tidak sesuai untuk kulit sensitif. Selain itu, tindakan tarikan boleh menjadi terlalu agresif, menghilangkan kulit dan melakukan lebih banyak kerosakan daripada yang sepatutnya. ‘Sepatutnya ada sedikit atau tiada kesakitan apabila membuka liang-liang anda,’ kata Spring. ‘Penyediaan dan ramuan yang betul membuat perbezaan yang besar.’

Cara Lebih Baik untuk Menyahsumbat dan Membersihkan Liang Pori Anda

Dr. Kim mencadangkan beberapa bahan yang perlu dicari semasa mencari ubat yang tidak terlalu kasar untuk kulit anda: “Pencucian tanpa kaunter dengan benzoyl peroksida atau asid salisilik boleh membantu dengan liang tersumbat. Ini boleh membantu mengelupas kulit anda dan membantu membuka liang-liang anda.”

Di seluruh disiplin kulit yang luas, pelbagai pakar bersetuju bahawa, walaupun pori-pori tersumbat pasti boleh menyebabkan masalah jerawat, sensasi topeng muka yang menyapu dunia digital mungkin bukan rawatan yang paling berkesan. Sebaliknya, rejimen yang berakar umbi, penyelidikan yang mahir dan nasihat kepakaran akan membuatkan kulit anda berasa segar dan hidup.

Related posts

Leave a Comment