Kulit Kering vs Dehidrasi: Apakah Perbezaannya?

Kulit Kering vs Dehidrasi | Apakah Perbezaannya? — Gaya Hidup Posh & Blog Kecantikan

Kebanyakan orang tahu bagaimana rasanya mempunyai tompok kulit yang merah, jengkel, gatal atau bersisik. Tetapi adakah anda cukup tahu untuk membezakan kulit kering daripada kulit dehidrasi? Kedua-dua keadaan boleh menunjukkan beberapa simptom yang sama, tetapi terdapat beberapa perbezaan utama yang perlu anda fahami sebelum merawat isu tersebut.

Apa Itu Kulit Kering?

Juga dikenali sebagai xerosis, kulit kering adalah keadaan yang sangat biasa dengan pelbagai sebab. Selain daripada faktor persekitaran dan gaya hidup, seperti kelembapan yang rendah dan kerap mencuci tangan, kulit kering disebabkan oleh kelenjar sebum anda tidak menghasilkan minyak yang mencukupi untuk mengekalkan kelembapan kulit anda. Gejala kulit kering termasuk mengelupas, sensitiviti, sisik, gatal-gatal dan rekahan. Kulit kering mungkin datang dan pergi, atau mungkin keadaan kronik. Dalam kes yang teruk, ia dikaitkan dengan gangguan seperti ekzema.

Apakah Kulit Dehidrasi?

Walaupun kulit kering adalah ‘jenis’ kulit biasa, kulit dehidrasi adalah keadaan yang boleh berlaku pada sesiapa sahaja. Tidak seperti kulit kering, kulit dehidrasi biasanya menghasilkan minyak yang mencukupi; bagaimanapun, ia tidak mengekalkan kelembapan yang mencukupi. Jika kulit anda mengalami dehidrasi, ia mungkin terasa tegang dan kelihatan seperti kertas. Dehidrasi paling mudah dikesan di kawasan kulit nipis, yang mungkin menunjukkan garis-garis halus yang kecil apabila berkerut atau dicubit bersama. Kulit dehidrasi mempunyai beberapa punca, mulai daripada ubat preskripsi kepada faktor persekitaran seperti pendedahan matahari.

Kulit Kering vs Dehidrasi | Apakah Perbezaannya? — Gaya Hidup Posh & Blog Kecantikan

Merawat Kulit Kering

Sapukan pelembap beberapa kali sehari untuk memperbaiki kulit kering . Untuk menutup kelembapan sebanyak mungkin, gunakan produk selepas mandi atau mencuci tangan anda. Kulit kering boleh menjadi sensitif, jadi elakkan daripada produk yang mengandungi sabun yang keras, lulur berpasir, minyak sitrus dan banyak pewangi. Ia juga penting untuk ambil perhatian, bahawa tidak semua alkohol dalam penjagaan kulit adalah sama. Alkohol berlemak—seperti alkohol setil dan stearyl—tidak merengsakan malah boleh memberi manfaat kepada kulit kering. Kekalkan persekitaran yang mengedarkan udara hangat dan lembap untuk membantu menyembuhkan kulit kering. Pada musim sejuk , pertimbangkan untuk menggunakan pelembap di rumah anda.

Merawat Kulit Dehidrasi

Kerana kulit dehidrasi memerlukan air daripada minyak, gunakan produk penjagaan kulit berasaskan air. Menganggap kulit dehidrasi sebagai kulit kering dan merawatnya boleh memburukkan lagi keadaan, meningkatkan pengeluaran minyak dan menyebabkan dehidrasi dan kerengsaan selanjutnya. Minum banyak air dan hadkan minuman tertentu seperti kopi dan alkohol semasa merawat kulit yang dehidrasi.

Related posts

Leave a Comment